БЛОГ
/
/
Какво е и какво не е коучинг?

Какво е и какво не е коучинг?

Изглежда, че “коучинг” е едно понятие, което хем е познато, хем е неясно. Честно казано, и на мен ми отне време да разбера пълния му смисъл.

Описвайки какво точно е коучинг, се получи серия от 3 поста. Така че ако искаш да прочетеш повече по темата, можеш да видиш и:
Защо коучинг?
Какво е да си в коучинг взаимоотношение?

Какво е коучинг?

Коучингът не е ново откритие. Накратко, историята му тръгва още от Сократ. Той разработил метод, в който седял, разговарял и задавал въпроси на своите ученици. Те намирали отговорите и осъзнавали, че всъщност всички отговори са вътре в тях.


По-късно, през 70-те години, треньорът по тенис Тимоти Галви забелязал, че врагът в главата на спортиста е много по-силен от реалния противник. За да подкрепи играчите, той разработва метода „Вътрешната игра“ и те успяват да премахнат вътрешните си препятствия и повишават способността си за учене и ефективност. Днес този метод се използва в различни спортове и бизнеси.

Има доста определения за коучинг. Аз ще се опитам да го обясня през дефиницията на Световната коучинг федерация (ICF). Възможно е на първо четене да не ти стане съвсем ясно какво е, но по-надолу ще го разгледаме на части.

 “Коучингът е партниране между коуч и клиент в процес, който провокира размисъл и креативност и вдъхновява клиента да увеличи своя личен и професионален потенциал”.


“Коучингът е партниране между коуч и клиент…”
Първо имаме партниране, т.е. взаимоотношения между 2 страни, с ясно разпределени отговорности. Коучът има неутрална позиция и слуша не за съдържанието на казаното, а за вътрешните ресурси и блокажи на клиента. Клиентът определя целта си и носи отговорност за избора на посоки, действия или бездействия по отношение на казуса, по който работи.


“…в процес, който провокира размисъл и креативност…”
Става въпрос за разглеждането на мислите, които имаш, по отношение на казуса ти, и  нареждането им спрямо твоите критерии за успех. В този процес се случват неща като отсяване на същинското от маловажното, свързване на точки, припомняне на идеи, разглеждане на вътрешни блокажи. През цялото време коучът подкрепя клиента с въпроси, споделя наблюденията си за поведението на човека без осъждане, но с намерението да отрази за него като огледало онова, което самият човек проявява.

“…процес, който… вдъхновява клиента да увеличи своя личен и професионален потенциал”
Става въпрос за инсайт, скок в разбирането на клиента, което прави възможни нови идеи и подходи към даден проблем. Така той разширява достъпа си до вътрешните си ресурси, придобива по-добро познание за себе си и може да прояви по-голям контрол над нещата вътре в него и над нещата, които цели да промени.

Неутралната позиция на коуча означава, че той не дава съвети или насока, а се води изцяло от процеса и важното за клиента, като отразява случващото се в сесиите и му помага да се придържа към предварително зададената цел.

Убежденията на коуча в такъв вид взаимоотношение са, че:
– клиентът е наред;
– промяната е възможна;
– зад сегашното поведение стои добро намерение;
– сегашното поведение е най-добрият избор в момента;
– човек има ресурси да успее.

Какво не е коучинг
Да бъдеш истински коуч означава да си преминал специално обучение, да си практикувал доста часове, да следваш световните стандарти за професията, да си преминал изпит за съответното ниво и ежегодно да надграждаш компетенциите си като коуч.
В този смисъл много хора “коучват”, но етичността на това, което правят, остава под въпрос.

Често коучингът се бърка с дейности като менторство, фасилитиране, обучение, терапия и консултиране. Таблицата показва основните различия в начина, по който те допринасят за развитието на човека. 

 

Коучинг Менторство Фасилитиране Обучение Терапия Консултиране
Провокира клиента да преразглежда  ситуацията от всички възможни ъгли и да намери сам най-правилното решение или най-подходящия подход за себе си. Изразява мнения, предположения и напътствия относно проблемите на клиента Управлява дискусии за постигане на определена цел Предаване на знания по конкретна тема Фокусира се върху отминали събития, които имат ефект върху сегашните преживявания на човек.  Дава съвети и готови решения, свързани с казуса на клиента


Понеже всички изброени професии са нерегулирани в България, е важно да проверим професионалната експертиза на човека, към когото мислим да се обърнем. При коучинга има доста работа с фини и интимни зони от човешката психика и коучът трябва да умее да работи ефективно и безопасно с тях.

Видове коучинг
Често, когато чуем, че някой е коуч, питаме „Какъв коуч?“. Можеш да срещнеш life коуч, бизнес коуч, кариерен коуч, здравен коуч, организационен коуч, relationship коуч и много, много други. Това разграничение идва най-вече от преференцията на самия коуч за клиентите, с които се чувства по-вдъхновен да работи, както и от неговата специализация.

Заповядай няколко въпроса, които могат да ти помогнат да определиш дали коучингът е правилното нещо за теб в момента 🙂

Каква промяна искаш да видиш в живота си?
Ако имаше магическа пръчка, какво щеше да е първото нещо, което щеше да направиш, за да промениш ситуацията си?
Доколко тази промяна е свързан с теб и с твоите действия?
Доколко твоят казус е свързан с нещо в миналото, което ти причинява емоционални проблеми?
Доколко, ако промениш поведението си, ситуацията ще се промени в положителна за теб посока?


Ако искаш да прочетеш повече по темата за коучинга, можеш да видиш и:
Защо коучинг?
Какво е да си в коучинг взаимоотношение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *