БЛОГ
/
/
Коучинг с изкуство?

Коучинг с изкуство?

 

изкуство – „Всеки отделен вид художествено отражение на действителността“
(„Речник на българския език“)

 

Една от основните причини човек да се обърне към коуч, е когато иска устойчива промяна. Представата на клиента обикновено е, че това ще бъдат разговори, в които той/тя да мисли, свързва точки и разсъждава, докато намери отговора за себе си.

Това донякъде е така. Но може да бъде много по-осезаемо и трансформиращо преживяване. И арттерапията е начин, по който можеш да стигнеш отвъд думите и разсъжденията.

Какво е арттерапия?

Арттерапията е вид психотерапия, която използва творчески техники като рисуване, скулптуриране и колаж, за да помогне на клиента да изрази себе си и след това да изследва психологическите и емоционалните оттенъци на своето изкуство.

В арттерапията има 3 основни неща.

1. Човекът, който създава изкуството
Той няма нужда да бъде креативен или да има опит с изкуства. Важното е да е отворен и да иска да погледне по-дълбоко в себе си.

2. Творбата
Не става въпрос за шедьоври, а за онези изображения, които клиентът създава, например чрез рисунка или в пясък. Творческият процес е личен и смисълът му може да бъде разтълкуван само от самия клиент.

3. Арттерапевтът
Професионалистът, които има образованието и подготовката да избере материали, творческа задача и да структурира сесията, така че да подкрепи клиентът да достигне по-осъзнато до зададената си цел.

Общата цел на арт терапията и на коучинга е обичайното преживяване на света да се поставено под въпрос, да бъде погледнато по по-богат начин и да бъдат достигнати вътрешните ресурси на човек.


Резултатите идват от начина, по който функционира мозъкът ни.Когато се сблъскваме с нещо ново, то първо преминава през дясното ни полукълбо, което вижда нещата в цялост и в широк контекст.

После информацията преминава в лявото полукълбо, което вижда нещата разбити на части и абстрахирани от контекста. То сглобява единиците в едно цяло по правила, базирани на предишен опит. За да поддържа усещането за стабилен свят, то разпределя битовете информация, така че да паснат на вече съществуващи модели. И  премахва онова, което не пасва. В началото може да се объркаш от изображението, но след това дясното полукълбо ти дава възможност да видиш, че то е доста по-комплексно.

Както в изображението, така и в живота ние виждаме едната, другата или двете страни на едно и също нещо. Понякога успяваме да видим парадокса и комплексността, но понякога виждаме само несвързани фрагменти.

Често това е капанът, в който сами попадаме. Когато доминира дейността на лявото полукълбо, възприятието ни може съществено да започне да се разминава с действителността. Тогава виждаме само частици от реалната ситуация и започваме да зацикляме в намирането на решения.
 

Коучингът с изкуство може да комбинира силните страни на двете полукълба.

И така да ни помогне да намерим решение, да излезем от зациклянето и да приложим потенциала си за постигане на целта ни.

Дясното полукълбо е нашата интуитивна част и тя работи предимно на визуален и метафоричен език. Създаването на изображения е път, по който тя може да ни покаже нещата в тяхната цялост, комплексност и дори парадоксалност. И точно така ни помага за осъзнаване и извличане на смисъл.

Когато това се случи, се създава място за лявото полукълбо да изпълни функцията си, но с правилната информация!След като клиентът има реална яснота и сигурност за същината на казуса, лявото полукълбо може да анализира, подреди и планира обогатената информация.Да си представим, че си лидер, който иска, но не успява да комуникира ефективно с екипа си. Решаваш да експериментираш с коучинг с изкуство.

В началото на сесията определяш целта си и онова, по което ще познаеш, че си я постигнал/а. После започваме да работим фокусирано по темата за ефективната комуникация с твоя екип. След като се свържеш с тялото си чрез кратка релаксация, ти предлагам да изобразиш на листа всичко, което ти идва спонтанно по темата. Рисунката не е, за да ти правя диагностика, а за да изразиш онова, което не можеш да назовеш с думи в момента. Конкретни фигури, абстрактни форми, петна – изобщо всичко, което усещаш, че по някакъв начин репрезентира случващото се в теб в момента.

Когато приключиш, започваме да разглеждаме твоето изкуство. Аз ти помагам с въпроси, наблюдения и интуиция, а ти сам/а тълкуваш смисъла.


След това виждаме как изобразеното от теб е свързано с действителната ситуация.


Накрая ти помагам да си направиш план за действие, който да превърне прозренията ти в реален резултат.


Заедно откриваме личния ти начин да задвижиш съществено промяната. 

 

Възможни ползи от коучинга с изкуство са:

  • Бърз достъп до сърцевината на решението 
  • Създава безопасно място за разглеждане на динамиката и парадоксите, които иначе могат да бъдат невидими блокажи
  • Аха!-моменти
  • Да се видят и наблюдават онези неща, които трудно могат да се изразят
  • Повече пространство за клиента да разбере и осъзнае посланията на своите емоции и усещания 
  • Въвеждане на забавление и игра, които могат да доведат до творческо мислене и по-дълбоко разбиране

 

Постигането на значима промяна е процес, а не еднократно действие. 

Създаденото изкуство по време на коучинг сесиите може да се надгражда и извън сесията. В хода на коучинг взаимоотношението обикновено се събира създадения материал като обективно доказателство за прозрението и мъдростта на клиента. В края то служи за значима илюстрация на изминатия път, преодолени блокажи и обогатено разбиране.

Изкуството е постоянен спътник на човека в неговото развитие и изразяване. Да съчетаваме интуитивното с логическото е проява на нашата автентичност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *