БЛОГ
/
/
Емоциите са твоето еволюционно предимство

Емоциите са твоето еволюционно предимство

Страх. Тъга. Объркване. Фокус. Яд. Умора. Радост.
Всичките са думи, описващи преживявания, които познаваме.

Понякога е лесно да ги назовем. Но понякога ни е страх, че така ще им дадем повече сила. Само че да вкараме в думи преживяванията си, дава сила на нас самите да разберем и извлечем смисъл от тях.


И точно това е целта на този пост – да те провокира да погледнеш на емоциите си като на послания. Надявам се, че това ще ти помогне да видиш поне мъничко по-добре как емоциите могат да ти служат, вместо да те плашат.

 

Емоциите живеят в тялото

Ако усетиш присвиване в корема и е време за обяд, най-вероятно ще решиш, че си гладен/на. Ако го усетиш преди изпит, е много вероятно да си кажеш, че е от притеснение. Ако се случи и не можеш да го свържеш с нещо определено, вероятно ще се зачудиш дали е симптом на проблем със стомаха.

Във всеки случай присвиването на корема е сигнал за твое състояние. Какъв смисъл ще му придадеш до голяма степен зависи от афекта ти в момента.

На английски думата affect означава да предизвикаш промяна в нещо или някого. Да бъдеш афектиран от нещо означава да бъдеш повлиян от него. В психологията, „афектът“ се отнася до способността на нещо да повлияе на ума ти по начин, който е свързан с тялото ти.

 

Афектът е като смарт сигнализация за състоянието на тялото ти, без да дава подробна информация.

 

Най-вероятно през повечето време лесно можеш да назовеш афекта си. Ако можеш да определиш дали си „депресиран/а“, „напрегнат/а“, „изненадан/а“или „доволен/на“, значи можеш да определиш и него.

Диаграмата по-долу показва от какво се формира афекта.

Циркумплексен модел на Джеймс Ръсел и Лиза Фелдман Барет

Тя е част от теория, която обяснява афекта като пресечна точка между валентност и възбуда.
Това означава, че в зависимост доколко приятно или неприятно ти е нещо и доколко е висока  възбудата в организма ти, ще определяш преживяванията си по различен начин. Например, когато си седиш спокойно, си някъде в неутралната част на кръга. Ако се забавляваш на парти, афектът ти може да е при „удоволствие, висока възбуда“. Ако неочаквано дете пресече, докато шофираш, най-вероятно ще си някъде при „неудоволствие, висока възбуда“.

Какъв е афектът ти в момента? Моят е близо до въодушевление, защото ми е доста приятно да споделям тази информация и имам енергията да я пиша. Когато ходя на зъболекар обаче, афектът ми е при нервност, защото определено процедурите там не са ми приятни и тялото ми е готово да избяга.

 

Афектът е нивото на активация на тялото ти и нивото на удоволствие. Той е основна съставка на емоциите заедно с функциите на мозъка ти да предвижда и да използва концепции.

 

В Какво са емоциите  можеш да прочетеш как работи мозъкът ти, откъде идват настроенията ти  и как създаваш концепции.

 

Емоциите показват нуждите ти

Емоциите не са  мистериозни явления, които не зависят от теб. Емоциите са важен сигнал, който ти казва в кои ситуации да се включиш и в кои ситуации да избягаш. Тяхната цел е да ти помагат. 

Смята се, че биологичният живот на една емоция обикновено е 90 секунди. Заради способността на мозъка да ги пуска отново и отново, се създава усещането за по-голяма продължителност. Еволюцията се е погрижила това да се случва, защото те имат важна психологическа и биологична функция – да подготвят тялото ти да получи онова, което му е нужно. 

В този смисъл, те са нещо като нотификация, но за да можеш да се възползваш от нея, е важно да разбираш смисъла ѝ. 


Пример
Имах клиент, който дойде със заявката да подобри комуникативните си умения. Искаше да го направи, защото се фрустрираше, когато по-младите му колеги „просто не искат да разберат как се правят нещата“. В хода на сесиите обърнахме внимание на емоциите, които изпитва. В коучинга те са ключови за разширяване на осъзнатостта. Когато започнахме да разглеждаме фрустрацията в такива ситуации, той започна да я възприема като сигнал, че една от неговите ценности е нарушена. 

Оказа се, че му е е важно да се грижи за хората. Това в случая беше дегизирано като настоятелно даване на съвети, които не бяха приемани радушно. Когато си даде сметка за това, клиентът ми реши да промени подхода си. В една от следващите сесии сподели за изненадата си от разминаването между неговите представи и действителните потребности на колегите му.
Така фрустрацията се оказа път към разбирането на нуждите му, а не реакция към поведенията на другите. Да разбере основния проблем, доведе до подобряване на отношенията му с хората.

Без значение дали става въпрос за гняв, щастие, изненада или игривост, емоцията ни помага да регулираме състоянието си и да създадем реалност, за която често не си даваме сметка. Тя е еволюционно предимство, което не означава, че винаги е лесна за разбиране. За да я разбереш адекватно, е важно да я разгледаш на съставните ѝ части: афект, предвиждане и концепции. Всичко подлежи на промяна. И ключът си ти 🙂

Другата седмица ще продължим темата с Емоциите са изход от объркванията и съмненията 🙂

–-
Дизайнер на илюстрациите към статията: Петя Марчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *